30 augusti 2010

Allan Bennett - Drottningen vänder blad


Fick för mig att läsa denna korta roman som egentligen känns som en lång novell. Drottningen vänder blad är skriven av Allan Bennett som sags vara en av Englands ledande dramatiker. Min Lilla fick den I presenta av Gympafröken och jag bad att få låna den en dag, eftersom hon inte hade börjat på den än.

Drottningen vänder blad handlar om den brittiska drottningen. Och det sägs eller skrivs aldrig att det forestaller Elizabeth II, men jag förutsätter att det ska vara hon.

En dag när drottningens hundar är mer än vanligt besvärliga så börjar de skälla på en bokbuss som star utanför slottet. Artig som sig bör går drottningen in I bussen och ber som royalistiskt om ursäkt. Dessutom passar hon på att låna en bok. Viktigt att visa sig artig med besked.

Veckan därpå lämnar hon tillbaka den i hennes tycke tråkiga boken och lånar en ny bok, och den visar sig vara riktigt bra. Denna bok blir början på en slukande passion för läsning. Tillsammans med den unge Norman utforskar drottningen litteraturens värld, så till den grad at thon åsidosätter sina kungliga plikter. Detta får hennes personal att ta till alla medel för att få tanten att sluta läsa.

En meningslös och nördigt mysig bok. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tur att du skrev att den brittiska drottningen... Inte alla som kan sitt hemspråk...

Gugge

Anonym sa...

Ibland hinner din smutta trutt och ditt verkliga berättande eller dina text före bloggen. Läste den i helgen. Den var lugn, fin och söt. Eller hur skrev du på den sista raden? Gulligt nördig och meningslös? Skön att läsa.

Stay as rare as only you are!!!

Kidda