19 april 2010

Bitch Boys

Vill börja med att "varna" för att detta kanske är det längsta inlägg som någonsin publicerats på denna bloggen. Och detta om ett band som inte fanns så länge...




"Sex Pistols var ett jävligt bra rockband. Det ska vi också bli."


Bitch Boys bildades liksom en rad andra svenska punkband på hösten 1978. Bandet bytte medlemmar och skivbolag mellan lysande live-energi-urladdningar. Jag såg dem live flera gånger. Lagom till den första LP- inspelningen lånades Alien Beats Pelle Lidell på trummor och Thåström häcklades duktigt i slutet av H-Son produktion. Bitch Boys bästa studioinsats gjordes på EPn med det Konsumbojkottade skivomslaget. Tyvärr blev det också sista plattan sångaren Frobbe medverkade på.

För sedan gjorde Bitch Boys en total helomvändning och blev ett "New romatic"-band med Max Lorentz som ersättare för Frobbe. LPn Continental tillhör nog ingen av de inblandades stoltaste ögonblick i livet. I mitten av 90-talet återbildades bandet och släppte en cd med nyinspelningar av gamla klassiker. De gjorde några spelningar och siktade på fler, men p.g.a. medlemsproblem hände inget mer.


Medlemmar Bitch Boys 1978-1981:
Frobbe: Sång
Henry: Gitarr
Peter: Gitarr
Moses: Gitarr
David Halvars: Bas
Danne Andersson: Trummor
Peter Ericson: Bas
Micke Thimrén: Gitarr
Micke Rahm: Trummor
Uffe Erlandsson: Trummor

De återförenades igen 1994 och spelade in alla gamla låtar på nytt på ett samlingsalbum som heter Vi är trötta på att vara bäst. Namnet på bandet var en parodi på Beach Boys. Bitch Boys ver.2.:
Max Lorentz IV: Sång, klaviatur
Hénri Michel (Mickel Timrén): Gitarr, sång
Pierre LaCroix: Bas
Uffe Erlandsson: Trummor
Låtar: Jag hatar, Jag trivs, Automobile, Svensson, Så trist, Anständigt liv, Diskotek och Dela mitt liv









Diskografi:
EP: Häftig fredag - Jag hatar - Pallar inte för trycket - Censur - Diskotek (Slick 7 - 1979)
Singel: Hela mitt liv - Impopulär (Röd vinyl Slick 11 - 1979)
Singel: Jag trivs - Konfunderad - Jogging (Marilla Ma-s 171 - 1980)
LP: H-Son Produktion (Marilla RMLP 134)
EP: A´capella Schumacher - Gyllene pistolen - Surrogat - Lördagsrebell (SOS - 1981))
Singel: Die Bahnhof café (SOS 1078 - 1981)
LP: Continental (S0SLP 040 - 1981)
CD: Vi är trötta på att vara bäst (Underground records - B Boys CD 301 -94)
Samling CD: Ny Våg 78-82: Häftig fredag (MNW MNWCD 243-244 - 1993)
Samling CD: Svenska Punkklassiker: Impopulär (MNW MNW 2012 - 2003)
Samling LP: Bloodstains across Sweden vol 3: Impopulär (1998

Deras bästa låt enligt MrRare var absolut A´capella Schumacher.

Övriga inspelningar:
Radio SR-P3 Tonkraft -81
Live: Musikverket 80-10-18, Valvaka på Verket -79, 4:an 790125

Bonus för dagen är att du får en intervju med Bitch Boys ur EXPRESSEN den 26 april 1980 Text: Erik Hörnfeldt. Foto: Åke Sandin








I källaren under Marilla Records i Stockholm, mitt bland travar av tomkartonger, töntiga omslag till töntiga Hasse Edler-skivor, råtthål och nedsuttna möbler står Bitch Boys. Gruppen håller på att repa in en ny gitarrist. Bitch Boys har haft problem med personalen. Två gitarrister och två trummisar har avverkats det senaste året. De senaste i raden heter Micke Thimrén och Micke Rahm. Micke T på gitarr kommer från Brontophobia och Micke R på trummor från Bagarmössen. Och nu hopas de båda ursprungliga medlemmana, sångaren Frobbe Froman och basisten Peter Ericson att allt ska fungera.

Inte lätt.
För det är inte lätt att låta bra om man ständigt håller på att repa in nya medlemmar. - Vi har aldrig fått chansen att utvecklas på det sätt vi vill. Nu hoppas vi att allt ska fungera. När vi blir säkrare ska vi bli rockigare och mer melodiösa. Säger Peter.

Veteraner
Bitch Boys tillhör plötsligt veteranerna på Stockholms punkscen. Visserligen tillhörde de inte de första grupperna, men idag har de ett och ett halvt år bakom sig. Nu har Bitch Boys singlar inte varit särskilt lysande, kanske mera felproducerade än direkt dåliga. Det är på scen de visar att de kan mer.
Första gången jag såg gruppen, i januari förra året föll jag direkt för Frobbes utstrålning när han sjöng "Jag hatar dig" Kompisar som aldrig brukar gilla punklarm annars berättar samma sak. Men det här speciella är något som Bitch Boys aldrig lyckats fånga på skiva.
Lämnat Slick
Nu har i alla fall gruppen lämnat sitt gamla skivbolag, Slick, som inte gjorde särskilt mycket för dem. Istället har de skrivit kontrakt med Marilla och en ny singel, "Jag trivs" som är betydligt bättre än föregångarna är på väg. Killarna i bandet är entusiastiska över Marilla, men en härdad gammal musikskribent som jag har invändningar.

Men Bitch Boys säger.
- Marilla har varit hyggliga mot oss. De satsar på oss och vi har fått spela in i en bra stdio. Problemet är mest att de har så bråttom. Vi vill ta det lugnare och vänta med att spela in en LP till hösten.

Spela ute
Under tiden fortsätter Bitch Boys att repetera och spela ute. Under våren har de brutit sig ut från Stockholms lite begränsade klubbscen och börjat spela ute i landet där publiken är väldigt entusiastisk. Bitch Boys består av killar uppvuxna på Creedence Clearwater Revival, Rolling Stones,New York Dolls, Beatles, Bowie, Yardbirds och Ramones och nya vågen och de säger:

"Sex Pistols var ett jävligt bra rockband. Det ska vi också bli."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, A´capella Schumacher!!!

Det var tider det. Sjöngs säkert på något kalas i det jag nu förstått är Muzak City:) Bra namn. Lalalalalalalaaa!

Janne

Anonym sa...

Redan 1980 var det snällt och vänligt av kvällspressen att skriva om dem. Då kan du tänka dig hur snällt det är att ge dem alla ovan uppmärksamhet...

De var verkligen inte bra. Och svängningen de gjorde till Bahnhoff...

Kommer det något om Griser Skriker?