15 januari 2012

Du kan säkert ditt Sex Pistols...

Du kan ju säkert ditt Sex Pistols utan och innan. Världens genom tiderna enda riktiga punkband som startades i London 1975.
Med den pratglade Malcolm McLaren som manager, med Vivienne Westwood’s coola kläder, med de två färgstarka förgrundsfigurerna Johnny Rotten och Sid Vicious och med den chockverkan som punken hade medialt. Detta ilskna och omtalade gäng som hade sju av sina låtar på Storbritanniens tio-i-topp-lista.

Ursprungsgänget innehöll Johnny Rotten, Steve Jones, Glen Matlock och Paul Cook. Matlock som byttes ut 1977 mot Sid, trots att han skrivit flera av bandets mest kända låtar, efter bråk med Johnny Rotten.
Pistols var bannlysta, förbjöds på radio och spelade in ett av världens mest berömda album, Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols. Johnny Rotten stack och la av som sångare efter en spelning I San Francisco janurai 1978. Sedan genomförde de kvarvarande projektet The Great Rock'n'Roll Swindle och filmen som regisserades av Julien Temple blev även ett dubbelalbum.

Efter det hittades Sid Vicious flickvän Nancy Spungen död på Hotel Chelsea i New York oktober 1978 och blev arresterad misstänkt för mord, han släpptes mot borgen och hittades sedan död av en överdos i februari 1979.
Sex Pistols har återförenats ett flertal gånger efter 1979. De har gett ut en nyinspelning av Pretty Vacant och en helt ny låt spelades in till Tv-spelet Skate. 2006 valdes Sex Pistols in i Rock and Roll Hall of Fame. Givetvis så vägrade Sex Pistols att komma på ceremonin och de kallade museet för "a piss stain".
Bandets orginalmedlemmar lever och den före detta managern Malcolm McLaren avled den 8 april 2010 64 år gammal. Intill döden var han och Rotten oense. 


Här hittar du Sex Pistols officiella plats online.

Inga kommentarer: