05 augusti 2010

EAP


Vart tog EAP vägen? Europeiska Arbetar Partiet. Ett parti som var enormt aktiva i Sverige fram till mordet på Olof Palme. Jag sprang på dem i Göteborg för många år sedan och de var en del av den internationella LaRoucherörelsen, grundad av den amerikanske politikern och ekonomen Lyndon LaRouche. de var dessutom en ganska brokig och märklig samling, med allt från vältaliga och retoriska ledare med en massa löst märkligt folk runt dem. Att jag undrar vart de tagit vägen beror inte på att jag saknar dem utan kom att tänka på dem när jag städade på landet och hittade en gammalt klistermärke som jag fått av dem i något sammanhang.

Partiet har genom åren beskrivit sig ömsom vänsterexrimistiskt, ömsom högerextremistiskt. Sedan 1980-talet dominerar dock den senare karaktäriseringen. Partiet är märkligt och knappast låter sig knappast beskrivas i traditionella politiska termer. De har varit antisovjetister, extrema Palmehatare och har haft kopplingar till antisemitiska jargonger och konspirationsteorier.

På Wikipedia hittade jag information om att partiet kritiserade trion Rockefeller, Kissinger och CIA som ansvariga för världens problem. Knarkhandeln i världen påstods styras av det brittiska kungahuset. Socialdemokratiska förgrundsfigurer som Palme, Bruno Kreisky, Mário Soares och Francois Mitterand påstods vara krigsförbrytare betalda av CIA. Partiet var även stark anhängare av kärnkraft och stod bakom organisationen Föreningen för kärnkraftens utveckling, FKU. EAP:s verksamhet har ofta skett via syster- och underorganisationer, icke sällan utan angivande av kopplingen till partiet. I och med den svenska kärnkraftsomröstningen i mars 1980 agerade således EAP under täcknamnet FKU och höll talade tyst om den senare organisationens koppling till EAP. Härigenom lockades åtskilliga anhängare till de mer kärnkraftsvänliga alternativen till att köpa och distribuera såväl material som rockknappar från FKU. Utan att veta om det, bidrog därmed socialdemokrater, folkpartister och moderater till finansieringen av EAP. Vidare lyckades man erhålla direkta bidrag från näringslivet.

Partiet var också anhängare av ett starkt svenskt försvar, utvecklandet av JAS samt svenska neutronbomber. Tidigt under 1980-talet bytte partiet fot från att ha varit starkt prosovjetiskt till att eftersträva ett samhälle av amerikansk modell. EAP förde en mycket aggressiv förtalskampanj mot Olof Palme som man nu påstod var betald av KGB.

Under 1980-talet hade partiet också en tydligt kulturkonservativ prägel. EAP kontrollerade den 1979 grundade Antidrogkoalitionen som protesterade mot rockkonserter med Rolling Stones, Alice Cooper och Ebba Grön. 1984 bildade den internationella LaRouche-rörelsen Schillerinstitutet med Lyndon LaRouches hustru Helga Zepp-LaRouche som chef.
Vid riksdagsvalet 1985 nådde EAP sitt bästa valresultat med 369 röster. Efter mordet på Palme intresserade sig polisen för partiet. Partiet gick i och med detta under jorden och övergav sina partilokaler i Stockholm. Den dåvarande partiledaren, 1974/76-86, Kerstin Tegin-Gaddy och hennes make Clifford Gaddy lämnade strax därefter Sverige och bosatte sig i USA. Uppmärksamheten hjälpte inte partiet vid riksdagsvalet 1988 då partiet endast fick 114 röster. Under 1990-talet höll partiet en låg profil och rörelsen verkar främst ha verkat genom Schillerinstitutet.

Nåväl och som sagt, ingen lär sakna dem.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fattar inte varför du skriver om de nötterna. Förstår att det bara är ett minna som dykt upp och att du skriver helt appropå, men denna typ av partier förtjänar varken att få komma med på din blogg eller någon annanstans.

PS. Förstå gången jag kommenterar och jag borde kommenterat något annat för bloggen är förbannat varierad och kul, men blev upprörd.

Demokraten

Anonym sa...

I stället för att kopiera Wikipedia vore det bättre att utgå från verkligheten. Världen befinner sig i ekonomisk kris och Lyndon LaRouche var och är den ekonom som bäst har prognosticerat och förklarat orsaken till denna kris, och lösningen på den. EAP är fortfarande det enda parti som i Sverige representerar denna lösning.

Vad gäller EAP:s historia, så gäller samma sak där: Glöm Wikipedia. Se i stället filmen Man kan inte lura hela folket, hela tiden: Sanningen om LaRoucherörelsen i Sverige - EAP.

Sedan kan vi diskutera vidare.

Anonym sa...

Känns som Wikipedia är mer trovärdigt än EAP själva och som om ni skall vara glada att en person som MrRaRe bevärdigar at få vara med på bloggen!

Anonym sa...

Vad är det för overkligt med Wikipedia? Är det något du tycker ej stämmer av det som skrivs i inlägget eller på Wikipedia? Eller är det bara att du skulle vilja skriva själv om det?

Nyfiken

Anonym sa...

Jag har inte koll på EAP nuförtiden men hade bra koll i början av åttiotalet både på de ledare du nämner och andra. Kan lugnt bekräfta att det var skärpta retoriker med en brokig samling runt sig. Skrifterna och bulletinerna var imponerande oc välskrivna om än extremt spretiga.

B

Anonym sa...

Läs på bara kids, så vet ni vilket helvetiskt paradis dom lovar oss...läs på. Wikipedia eller biblioteket...spelar ingen roll!
Detta är en djävulsk bunt av missriktade! Vi minns dom från olika delar av historien, de så kallade; ifrånskyllarna, pekfingrarna, skuldbeläggarna!
Vad som helst går hem för dom, när dom inte vill se sig själva i vitögat!!
R.S

Anonym sa...

Ojsan och hoppsan! Här osar det för hett för en ung och söt.

Kram Ann