25 mars 2011

Hur blir en stad rik?

Jag är i den åldern att jag minns att det fanns specialistbutiker i Avlånga landet på varenda butiksgata. Visst finns det ett fåtal kvar i Avlånga landet, jag vill dock att det ska bli fler igen. Så hur blir en stad rik? Det skojsiga med det hela är att det är vi som bestämmer hur många av specialistbutikerna och de privata restaurangerna som överlever. Oavsett det gäller bokaffärer, florister, mode, musikinstrument, barer, caféer eller vad du än kan komma på, så är det vi som bestämmer. Personligen så anser jag att det är en stor del av upplevelsen med att gå mitt i en stad att det finns såväl kedjor som privata butiker med stort som smått och billigt som dyrt. Däremot är det för ögat och upplevelsens skull en förutsättning att det finns privata människor som driver personliga rörelser. En förutsättning för att det ska kännas unikt och spännande med en stad.
Tänk dig själv när du reser till vissa städer och det finns ungefär samma butiker som hemma i Avlånga Landet. Då blir du inte lika sugen att spendera pengar. Oavsett vilket pris du handlar för så har du inget emot att ha på dig något unikt. Och om de som ger dig service är genuint intresserade av att lära känna dig för att kunna få dig att komma tillbaka så är det än bättre.
Så en enorm chans för Den Stora Staden, Little Village, TDC, Ringarens Stad eller andra städer i Avlånga Landet är att turister och gäster som kommer på besök tycker sig hitta saker som är annorlunda eller ovanliga. Och det hittar de på några av kedjorna beroende på var de kommer från, men de ska alltid hitta det i de privata butikerna. 


Hur många privatägda butiker känner du till i din stad som är riktigt intresserade av dig och hur du har det och vad du tycker och befinner dig? Hur ofta handlar du av kedjorna respektive från privat ägda? Hur unikt och rikt vill du att butikslivet ska vara i din egen stad? Du bestämmer! Till att börja med måste de små privatägda leva på oss som bor i städerna. Handla av dem så berikar du allt från turism till ekonomi i din stad.

1 kommentar:

Anonym sa...

Viva W19!