26 mars 2010

Léon

Låg på soffan en kväll och plötsligt fick jag fram den gamla klassiska rullen Léon på skärmen. Gary Oldman i sin lysande roll som knarkande knarkpolis och med det mer än speciella samspelet mellan Leon och Matilda.

Numera är jag mer än sparsam med att se om filmer för att de före detta favoritfilmerna ibland blir ganska taffliga och ibland rent ut sagt dåliga.

Léon som spelas av Jean Reno är en högeffektiv yrkesmördare som lever ett tillbakadraget liv mellan uppdragen drickandes mjölk och skötandes sin blomma. En dag mördas alla i lägenheten intill av den korrumperade och knarkande knarkpolisen och hans poliskumpaner. Alla dör utom den lilla flickan Mathilda som spelas av Natalie Portman. Léon var Portmans långfilmsdebut. Mathilda kommer hem just när hennes familj blivit mördad. När Mathilda märker vad som hänt hennes familj knackar hon på hos Léon, som mer eller mindre ofrvilligt tar henne under sina vingar, med tiden blir de vänner och en ny familj för varandra. Men de korrumperade poliserna är dem på spåren.
Léon är regisserad av den franske regissören Luc Besson, som även skrivit filmens manus. Innan denna filmen hade jag bara sett Stora Blå av Besson, och det var minst sagt en temposkillnad mellan dem.

Léon som kom 1994 är till viss del en utveckling från en idé i Bessons tidigare film Nikita (1990), där Jean Reno spelar en liknande figur som kallas Victor. Besson har sagt att han betraktar Léon som en mänskligare "kusin" till Victor. I första utkastet till Bessons manus är yrkesmördarens fulla namn Leone Montana men det togs bort. Natalie Portman blev först nekad att medverka i filmen för att hon var för ung, men när hon kom tillbaka för en andra provspelning gjorde hon så bra ifrån sig att Luc Besson var tvungen att ge henne rollen.

Här följer trailern för att få dig att minnas

Här följer några taglines från filmen:
A perfect assassin. An innocent girl. They have nothing left to loose except each other. He moves without sound. Kills without emotion. Disappears without trace. Only a 12 year old girl... knows his weakness.

He moves without sound. Kills without emotion. Disappears without trace.

Revenge is a tough game, even for a Professional.

You can't stop what you can't see.

Rollistan i filmen bestod bland annat av:
Jean Reno – Léon
Gary Oldman – Stansfield
Natalie Portman – Mathilda
Danny Aiello – Tony
Peter Appel – Malky
Michael Badalucco – Mathildas pappa

Nu såg jag i alla fall Leon och den håller än. Säger som jag brukar. Om du sett den, se den igen. Om du ej sett den, se den!

Här har du en deleted scen också


2 kommentarer:

Anonym sa...

Undermeningen finns redan i filmen. Ett klokt val att skippa denna scen! Grymt bra rulle!!!
R.S

Anonym sa...

Håller med om att många gamla favvisfilmer ej håller. Men det gör Leon. Alltid samma känsla när jag sett den, känslan av att den skulle eller kunde hållit på ett par timmar till.

Jonas