04 januari 2010

Intriger av Reeperbahn


Jag hittade en singel med Reeperbahn tidigt. Precis när den kommit ut. Det var singeln Havet ligger blankt. Glatt punkpoppigt. Efter det missade jag inga singlar eller skivor och därmed var nyfikenheten för Olle där för alltid. Deras sista skiva Intriger är en platta som ofta snurrar i min iPhone.

“Peepshow” släpptes i början av 1983 och “Intriger” följde bara 8 månader senare. Båda är grymt bra. Många medlemmar hade kommit och gått. Basisten Peter Ivars hade begått självmord och Intriger blev Reeperbahns avskedsalbum. Reeperbahn bestod vid det sista albumet av Olle Ljungström på sång och gitarr, Eddie Sjöberg på gitarr, Fralle Holmqvist på keyboards, Latte Kronlund på bas, Fred Asp på trummor och systrarna Irma och Idde Schultz som körade.
Intriger är fylld av finurliga melodier och funkigt sväng. Titelspårets roande pastisch på meningslösa såpoperor är en höjdpunkt på plattan:
“Frank har just skjutit Bill
Bill ringer från en mack till Pete
Pete har precis satt på Pat
Pat håller på att missa ett möte med Jane
Jane röker hasch tillsammans med John
John förlorar tio dollar till Sam
Sam betalar av en skuld till Mike
Mike är på väg för att skjuta Frank”

Vackert eller hur!
albumet innehåller även den drömska “Utanför din dörr”. “Nåt speciellt” låter som som asiatisk disco, “Rider i takt” är vacker och sensuell på samma gång. “Vackra minnen (klär bäst i rött)” är gungig, och balladen “Små druvor” är just bara vacker.

Det känns löjligt att räkna upp låtar, “Intriger” är en skiva som det bara går att tycka om. Reeperbahn är helt oförtjänt lite bortglömda idag och jag kanske var det redan då. Vi var nog inte så många som avgudade plattorna. Och om vi var få då så är vi säkerligen inte fler idag. För mig spelar det ingen roll. Me like!

En sak till. Idde Schultz bedårande skrik efter 1.46 i den smått geniala“Upptäck din kropp” kan vara en av de absoluta höjdpunkterna i svensk musikhistoria.


Intriger var Reeperahns femte och sista album. Det spelades in i O.A.L Studio i Sollentuna under oktober månad 1983. Det gavs ut i november 1983.
Låtlistan bestod av:
Billy Boccia
Rider i takt
Utanför din dörr
Nåt speciellt
Det var länge sen
I krigets hjärta
Alla vackra ord
Upptäck din kropp
Små druvor
Vackra minnen(klär bäst i rött)
Intriger
Boccia Billy

Samtliga låtar av Olle Ljungström utom "Små druvor" av Fred Asp och "Vackra minnen (klär bäst i rött) med text av Olle Ljungström och musik av Eddie Sjöberg.


2 kommentarer:

Snorre Mathiesen sa...

Vad kul att du minns Reeperbahn sedan tiden då dom var, ja, Reeperbahn, levande Reeperbahn. Såg du bandet spela live nångång?

Håller förövrigt med om att Reeperbahn sorgligt sällan blir uppmärksammade, men HELT kasst är det ändå inte; själv är jag 20 år och älskar deras musik (Olle solo också, för den delen...).

Unknown sa...

Hej Snorre! Ser att du är Olle-diggare på din blogg!
Jag har följt dem på massor av spelningar och sett dem i alla möjliga och omöjliga sammanhang och tillstånd. Förvirrande bra.

Kommer mer om dem och Olle här.