09 augusti 2010

Norman Mailer - En amerikansk gåta

Vissa böcker ska bara läsas. Jag vet att det är uttjatat med Kennedymordet och ändå är denna bok värd att läsa. 


Om du tror att du skall läsa En amerikansk gåta för att lösa mordet eller få reda på om det var Lee Harvey Oswald eller någon annan så är svaret bestämt nej. 


Den beskriver mycket mer vem Lee Harvey Oswald var och varför han anhölls han för mordet på president Kennedy. Boken tar sitt avstamp i det forna Sovjetunionen, dit Oswald hoppade av 1959. Norman Mailer tillbringade spenderade sex månader i Ryssland 1993, där han intervjuade dem som känt Oswald och kom över mycket KGB-material. Kanske har han funnit nyckeln till gåtan där. Norman Mailer ställer rakt igenom boken frågan "Vem var Lee Harvey Oswald?", för bara genom att besvara den förra kan vi närma för bara genom den frågans svar tycker han att vi kan närma oss frågan "Vem mördade president Kennedy?"


En amerikansk gåta rekonstruerar Lee Harwey Oswalds liv. Lee Harwey var gift med ryskan Marina. Du får en uttömmande skildring om Jee Harveys år i Minsk, och Mailer har pratat med den KGB-officer som övervakade Oswald och han har gått igenom utskrifterna av de samtal mellan Oswald och hans ryska hustru Marina som noggrant avlyssnades. 


Mailer beskriver Oswalds barndom, hans år i marinkåren och om de händelser som från hans återkomst till USA 1961 ledde till hans död i Dallas 1963. Det porträtt som tonar fram förvånade mig som trott mig förstå att Lee Harvey Oswald var en olycklig enstöring som var socialt bortkommen och utan förmåga att uttrycka sig, en förlorare. 


Norman Mailer har själv skrivit att hans Oswald-porträtt är beroende av "många små avslöjande bitar som kommer från olika håll". I boken fick jag möta bland annat Rimma, en glödande patriotisk Intotourist-guide som tog emot den 19-årige Oswald vid hans ankomst till Sovjetunionen; Igor och Stepan, de allvarstyngda KGB-agenter som fick i uppgift att kontrollera varje rörelse Oswald gjorde; den viljestarka och trotsiga Marina, som gifte sig med Oswald för att öppna sina horisonter. I Det Stora Landet har Mailer hämtat stoff från Oswalds myndiga mor Marguerite, den charmerande och svårgripbare baron George De Mohrenschildt och så den patetiske Jack Ruby, vars motiv Mailer analyserar på ett strålande sätt. 


En amerikansk gåta är enormt bra, och uppenbarligen ett resultat av minutiöst forskningsarbete och lysande journalistik. Journalisten i det här fallet är en av världens bästa och mest framstående författare, som förenar nykter respekt för fakta med romanförfattarens förmåga att gjuta vibrerande liv i det faktiska. 


Norman Mailer föddes 1923 i Long Branch, New Jersey, och växte upp i Brooklyn, New York. Efter examen vid Harvard tjänstgjorde han som skyttesoldat i Stilla havet under andra världskriget. Han gav ut sin första roman, The Naked and the Dead, 1948. Oswald's Tale (En amerikansk gåta) är hans tjugoåttonde bok. Mailer erhöll National Book Award och Pulitzerpriset 1968 för Armies of the Night belönades återigen med Pulitzerpriset 1980 för The Executioner's Song. Han var ordförande i amerikanska PEN-klubben 1984-1986. 2007 avled Norman Mailer. Jag kommer tillbaka med mer om Norman Mailer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjenis King Rare! Läste den efter ditt tips och din införsäljning. Fick koncentrera mig. Och den var som du lovade, grymt bra. Kommer du till Paradiset i helgen?

F

Anonym sa...

Yawn!!!
Sammanfatting please, gjorde han det eller inte??? Eller är det som Discoverys mordgåtor....eller inte???
R.S