16 december 2010

Har alla en överlevnadslögn?

Lyssnade på en teori för ett tag sedan. Teorin gick ut på att alla grupper och familjer har sin överlevnadslögn. Överlevnadslögnen skulle vara det som gör att gruppen håller ut. Det kan vara skraplotterna, röstningsprogrammet, hopp om vinst eller annan skit som gör att gruppen håller ut.


Teorin går ut på att vi vill ha svårpåverkbara saker som ger hopp och logiska förklaringar. Fanns även "fördelar" med att skylla ifrån sig och vara utan eget ansvar.


Jag lyssnade på för lite av teorin för att kunna beskriva den och har svårt att lyssna eller ta till mig saker som bygger på reaktivitet, lögner och flykt. Kanske orkar jag ta reda på mer och återkommer om hur teorin var i så fall.


Vad tror du?

2 kommentarer:

Truckdriver sa...

Alla ljuger mer eller mindre.
Hela samhället är uppbyggt av olika lögner och falska föreställningar. Men jag tror dom är livsnödvändiga.
Annars skulle människan bli förvirrad och tappa riktningen i tillvaron. Det är därför alla religioner finns. Hittepå historier som man lägger hela sitt liv i för att motsatsen är allt för skrämmande. Människan behöver nått att tro på annars dör den. Där i dyker lögnerna upp.

Anonym sa...

Vi frekventa skrivare kan ju alltid börja med att outa våra verkliga identiteter....men då blev ju "ordverifieringen" rätt överflödig:) och det vore synd på en sån finess!
R...nånting, S...någoting annat!