27 februari 2011

Har du köpt kopior?

Handen på hjärtat, har du köpt kopior någon gång medvetet? Jag har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det. Speciellt inte efter att ha läst på lite mer om kopieringsindustrin. Tankarna började i samband med att jag läste boken McMaffia som jag skrivit om tidigare och sedan har det fortsatt med att jag plöjt nätet och kollat på ett antal dokumentärer.


Tydligen står Kina för ungefär 60 procent av världens produktion av piratkopior. Produktion av piratkopior är en verksamhet som omsätter cirka 3 400 miljarder kronor per år och som verkar styrd av olika kriminella nätverk och terrorgrupper. 3 400 miljarder är sju procent av världshandeln.


De första gångerna jag kom i kontakt med kopior, mig veterligen, var alla billiga Rolexklockor som erbjuds i olika soliga länder. Och ganska tidigt måste jag ha hört talas om tavlor och äkta mattor. Senare var det piratkopior på skivor och CD samt filmer som gjorde mig varse.


Det sägs bland annat att var tionde morakniv som säljs i Sverige är tillverkad i Kina och cigaretter, cd- och dvd-skivor och parfym toppar fortfarande listan över de mest kopierade varorna, och kopiepiraterna slår sig in marknad efter marknad. Mediciner, sportbilar, smycken, tavlor, bildelar, kullager, med mera. På TV hörde jag på BBC att 80 procent av all medicin som säljs i Nigeria är kopior. Och Viagra är tydligen den femte mest kopierade produkten i världen.
Att befatta sig med kopior är olika olagligt i olika länder. I flera länder finns det böter. I Italien bestraffas du även om köpet skett i god tro. Att Italien är hårdare än de flesta beror förmodligen mest på att de har så många stora modehus. De italienska modehusens provplagg från nya kollektioner har naturligtvis ett enormt värde om någon lyckas knycka dem. 

Jag såg någonstans att handeln med kopior är tio gånger mer lönsam än droghandeln. Jag vet människor som är mer eller mindre aktiva med att handla kopior. Frågan är hur kul det egentligen är att gå runt med kopior och om de skulle göra det om de satte sig in i vad denna "brasch" består av. För denna enorma mängd kopior är bara möjlig om vi konsumenter ser mellan fingrarna när vi tittar på prislappen och spelar dumma eller smarta. 

Här är en länk du kan kolla. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Rare! Zehe här, nu var det länge sedan jag kommenterade. Jag ifrågasätter att det verkligen är korrekt att du inte har eller handlar kopior. HAr en känsla av att du konsumerar mycket grejer och att säkert en del av alla det kläder, skor, smycken och annat du verkar konsumera har varit eller är kopior!!!

Ingen så cool kan vara annat än skenhelig och förskönande av sin egen storhet?:)

Vänliga och något artiga hälsningar Zege