03 januari 2009

About a boy

Ibland är det grymt skönt att mysa och koppla av. Om filmen du gör det till är rätt så kan det bli riktigt nice. För några dagar sedan satt jag ned för att se om en film för säkert tionde gången, About a boy med Hugh Grant, Toni Collette och Rachel Weisz.

Jag tror att filmen är baserad på en Nick Hornby bok. Den handlar om medelålders kille (Will) som bor i en lyxlägenhet fylld med en massa sköna, livsnödvändiga och dyra saker. Han har aldrig jobbat i hela sitt liv, han har ärvt sina pengar av sin pappa. Pappan skrev en väldigt känd jullåt när han var vid livet. Nu kan Will leva på pengarna från denna sång. Hans släktingar säger att han borde ta tag i sitt liv och skaffa en familj. Men Will trivs med att leva ensam, han säger att alla människor är öar och att han själv är Ibiza.

Men Wills levnadssätt förändras den dagen han bestämmer sig för att börja dejta ensamstående mammor. Han ljuger ihop sig en pojke på två år vid namnet Ned och går på ett möte för ensamstående föräldrar. Där träffar han en mamma som han vill börja dejta. Men i denna veva träffar han på en liten kille och hans tossiga och självmordsbenägna mamma. Will blir indragen i den lilla killens liv. Den lilla killen vill att Will ska bli tillsammans med hans mamma, men Will har träffat en annan kvinna, ...etc.

Om en Pojke är en grymt bra och skön film. Den visar världen vi lever i på ett skönt sätt. Den blir aldrig någon töntig amerikansk moralkaka utan visar vad som krävs för att vi ska må bra i livet. Slutorden från den lilla killen Markus är att han anser att båda han och Will har uppnåt det de behöver. Han säger att han inte tror på parförhållanden i framtiden utan att det behövs mer back up.

Om de sett den - se om den!
Om du ej sett den - se den flera gånger

Inga kommentarer: